Verkeerde aandacht motiveert verkeerd gedrag

We zijn gek op negatieve berichten. We lusten negatieve berichten als het ware wel rauw. Aandacht aan een negatief bericht versterkt enorm. Vitamine A werkt verslavend. Geef aandacht aan negatief gedrag en ik verzeker je dat dit negatief gedrag wordt versterkt. Door verkeerde aandacht kan je zelfs een heldenstatus krijgen. De betreffende negatieveling gaat steeds meer het gedrag tonen waar aandacht aan gegeven wordt. Overal om ons heen wordt negatief gedrag beloont. Onjuist, onterecht en absoluut onnodig.

 

Topacteurs en -actrices spelen liever de slechterik dan de goedzak. Goed is saai. Slecht is spannend en opwindend en krijgt dan ook volop alle belangstelling. Een voorbeeld dicht bij huis is het voorbeeld van dat je een nieuwe outfit hebt gekocht. Je partner vindt behalve je trui alle het overige mooi. Bijna in alle gevallen verstaat je partner de kunst om de trui onderwerp van gesprek te maken waarbij de overige (mooie) kledingstukken buiten schot blijven.

De pen van de pers gilt van geluk bij slecht nieuws. De pers presenteert het slechte nieuws als een voldongen feit wat vervolgens weer een enorme doorwerking op de werkelijkheidsbeleving van de lezer heeft. Als er geschreven wordt dat er een vrije val op aandelenkoersen aankomt kan je aandelen maar direct beter verkopen. Alles wordt uit de kast gehaald om de vrije val te bewijzen en te bevestigen. Vreselijk, wat een zwaktegebod! De huisregel moet juist zijn: negeer waar mogelijk slecht en niet passend gedrag en bevestig goed en passend gedrag.

 

Als je denkt dat je een gaat in de markt hebt gevonden door te investeren in een goednieuwskrant zal je jouw investering snel zien verdampen. We worden namelijk veel makkelijker geprikkeld door slecht nieuws dan door goed nieuws. Daarbij komt dat complimenten gek genoeg vaak slecht begrepen worden. De ontvanger van het compliment zal je met een behoorlijk portie wantrouwen aankijken. De non-verbale communicatie zegt meer dan genoeg. De ontvanger zegt zoiets van ‘wat mot je van?’. De complimentengever is gewaarschuwd en zal toekomstige complimenten achterwege laten.

 

Worden complimenten wel ontvangen dan is het verstandig om de techniek van de partiële bekrachtiging toe te passen. Dus niet altijd en overal een compliment voor geven want daarmee haal je de kracht weg. Complimenten geven gaat dan op een kunstje lijken en verliest daarmee aan kracht. Complimenten werken het sterkst door ze in vijftig procent van de mogelijke gevallen gegeven worden. Als er een echte prestatie geleverd is mag een compliment niet achterwege blijven. Mensen die er een gewoonte van maken om de hele tijd met complimenten te strooien geven feitelijk zichzelf een compliment. Dit geldt ook voor die mensen die normaal gedrag en normale prestaties beloond willen zien en gewoon om een compliment vragen. In feite geven ze zichzelf dan een compliment. Natuurlijk is er niets mis mee om jezelf een compliment te geven. Ook hier geldt dat een compliment terecht is als je echt iets bijzonders hebt gepresteerd.

 

Complimenten geven is cadeautjes uitdelen. Geef cadeautjes niet te pas en te onpas. Geef cadeautjes gericht. Het besef van de echte waarde van de prestatie is dan echt voelbaar. Complimenten geven bij passend gedrag heeft veel meer zin dan aandacht geven aan niet passend gedrag. Geef complimenten bij passend gedrag zodat een compliment echt waardevol is.